bg_right
postimage-3230

ATC-kort av elever

A.T.C. är förkortning av Artist Trading Card som fritt översatt betyder konstnärliga samlarkort. Det är små handgjorda konstverk i samma format som hockeykort och liknande samlarbilder.

Idén föddes i mitten av 1990-talet av en schweizisk konstnär, Vänci Stirnemann. Han introducerade idén att göra egna konstnärliga kort och byta med varandra istället för att byta köpta bilder. Genom Internet spreds idén med ATC-kort snabbt. Det började med små målade bilder men nu kan man använda vilken teknik som helst.

ATC-kort brukar delas in i unika (som görs ett och ett, helt individuella), editioner (ett helt set med identiska kort) och serier (som har samma ”tema” men inte är likadana). På baksidan skriver man sitt namn, e-mail, konstverkets namn och datum.

I vår tid skall allt gå så fort. Datorerna reagerar blixtsnabbt på kommandon och tålamodet blir kort hos individerna. Som en motvikt till detta börjar intresset för att brodera växa fram på nytt. Det är allmänt konstaterat att man mår bra av att brodera.

Ålands Marthadistrikts Hemslöjdssektion anser att det nu är dags att börja brodera mera på Åland och våren 2017 bjöd de in skolelever och lärare att delta i ett broderiprojekt enligt ATC-korts modellen. Föreslaget tema var Finland 100 år men varje skolklass kunde även fritt välja sitt eget tema.

I museets entré kan du se resultatet av elevernas skaparglädje.
Korten visas till och med 18 mars 2018.

 

Deltagande skolor är:
Föglö grundskola, Godby högstadieskola, Källbo skola, Rangsby skola, Ytternäs skola och Övernäs skola.