bg_right
postimage-2357

Svensböle dagbok

23 Jan 2015 - 15 Mar 2015

Mellan 1821 och 1846 skrev Johan Eric Lindström från Svensböle gård i Sund en dagbok. Dagboken förvaras idag i Ålands landskapsarkiv.

Nu, när Ålands museums basutställning förnyas, har vi tänkt använda dagboken och Johan Erics unika röst för att berätta om det traditionella arbetslivet på en åländsk gård.

Vi vill gärna få in uppgifter och berättelser knutna till Svensböle gård – och förstås om det finns föremål från gården bevarade någonstans vill vi jätte gärna höra om dem!
Kontakta Graham Robins på 25000 eller graham.robins@regeringen .ax

Svensboledagbok-2

Arbetsåret beskrivs händelse för händelse – jordbruks sysslor, djurhållning, fisketurer, jakt på bland annat vargar; människor på gården inkluderar pigor och drängar, samt besökare från andra gårdar som kom för att hjälpa till med spinnarbete och andra sysslor, och kunde stanna i tre till fyra veckor!

K763
Foto: Cecilia Aaltonen-Lindblom

 

Samtidigt får man en bild av omgivningen, inte minst fästningsbygget bara fem kilometer österut – Johan Eric slår tegel varje vår och bränner dem på hösten. Mestadels handlar han med fästningsområdet. Handel kan ske på svenska riksdaler eller ryska rubel. Inkvarterade militärer inkluderar kosacker och en byggmästare, herr Kock med familjen, som Johan Eric skapar en livslång vänskap med. Rymlingar från garnisonen hotar, det blir inbrott och stöld, och den 8 mars 1829 skriver Johan Eric ”Köpte jag en pistolh”.

K2436_1
Notsko. Foto: Cecilia Aaltonen-Lindblom

 

Den samhällsbild som kommer fram berättar om en utbredd socialgemenskap, ett nätverk av hjälpsamma människor. Kan hända att vi ”moderna” människor har någonting att lära oss från våra förfäder…
Svensböle dagbok gavs ut i ett nytt upplägg år 1985 av Sunds närings- och hembygdsnämnd.
K1443_1
Kista. Foto: Cecilia Aaltonen-Lindblom