Om Ålands kulturhistoriska museum

Ålands kulturhistoriska museum är landskapets huvudmuseum för kulturhistoria och delar utrymmen med Ålands konstmuseum mitt i Mariehamn, alldeles intill stadens torg, Ålands lagting och stadshusparken. Som en del av Ålands landskapsregerings kulturbyrå har museet tillgång till arkeologiska och etnologiska samlingar och kunskaper som täcker tiden från de första invånarna för 7500 år sedan fram till idag.

Ålands kulturhistoriska museums uppdrag är att berätta om ett ösamhälle som genom sin placering mitt i Östersjön har gjort befolkningen till – båda villiga och ibland motvilliga – mottagare av omvärldens impulser. Åland har haft en svensk historia, en rysk historia och sedan 1921 en historia som en självstyrd del av Finland. Alla epoker har lämnat sina spår.